VRT NWS KLAAR educatieve nieuwsduiding op maat voor middelbare scholieren.

Sinds het schooljaar 2019-2020 ben ik met veel plezier betrokken bij het KLAAR-project van VRT NWS. Op regelmatige basis plaats ik op woensdagmiddag artikels online op VRT NWS voor dit educatieve programma dat speciaal is ontwikkeld voor leerkrachten en leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Het doel van KLAAR is om nieuwsduiding op maat te bieden, zodat jonge mensen betrokken raken bij de actualiteit en een beter begrip ontwikkelen van maatschappelijk relevante thema’s. In dit artikel wil ik graag de evolutie van KLAAR bespreken, evenals de huidige host en hoe leerkrachten gebruik kunnen maken van dit waardevolle educatieve materiaal.

KLAAR: Verhelderende uitlegvideo’s voor in de Klas.

VRT biedt onder het label KLAAR korte en heldere uitlegvideo’s aan. Deze video’s zijn specifiek bedoeld voor leerkrachten om te gebruiken als lesmateriaal in de klas. Ze helpen bij het bespreken van nieuwsitems en stimuleren discussies onder de leerlingen. Met KLAAR worden jongeren aangemoedigd om meer betrokken te raken bij de actualiteit en om een kritische kijk te ontwikkelen op maatschappelijke vraagstukken.

Een groeiend Project.

KLAAR is in de loop der jaren gegroeid en geëvolueerd. Aanvankelijk werden de artikels wekelijks geplaatst tot december 2021, waarna het op regelmatige basis werd voortgezet. Gedurende deze tijd hebben verschillende getalenteerde hosts het programma gepresenteerd, waaronder Leen De Ridder, Yousri Mekroum, Louise Hoedt en momenteel Anaïs Dockx. Met elke nieuwe host krijgt KLAAR een frisse en dynamische uitstraling, wat het aantrekkelijker maakt voor leerlingen.

Anaïs Dockx: De Huidige Host.

Anaïs Dockx, geboren op 22 januari 2000, is momenteel de enthousiaste en charismatische host van KLAAR. Opgegroeid in Pellenberg en Leuven, woont ze nu in het bruisende centrum van Brussel. Met een bachelordiploma in Journalistiek op zak, brengt Anaïs haar passie voor nieuws en educatie over op de kijkers van KLAAR. Haar jeugdige energie en toegankelijke presentatiestijl maken het programma zeer toegankelijk voor middelbare scholieren.

Het archief van KLAAR.

Het KLAAR-archief is een schatkamer van educatieve video’s die leerkrachten kunnen raadplegen. Alle video’s zijn terug te vinden op de website van VRT NWS, samen met een handige zoekbalk waarmee je gemakkelijk oudere items kunt vinden. Regelmatig worden nieuwe afleveringen toegevoegd rond specifieke thema’s. Bovendien is KLAAR ook te vinden op Het Archief voor Onderwijs van meemoo, waar aanvullende audio- en videofragmenten worden verzameld in ‘Uitgeklaard’-collecties. Dit platform biedt leerkrachten de mogelijkheid om de actualiteit verder te verkennen met hun leerlingen en biedt tevens een breed scala aan ander audiovisueel materiaal.

Toegang tot KLAAR.

Voor leerkrachten die graag gebruik willen maken van KLAAR in de klas, is er de mogelijkheid om toegang te krijgen via Smartschool. Door gebruik te maken van dit platform kunnen ze eenvoudig de educatieve uitlegvideo’s integreren in hun lessen en leerlingen de mogelijkheid bieden om zich actief te engageren met de actualiteit.

Conclusie.

KLAAR is een waardevol educatief programma dat leerkrachten in staat stelt om nieuwsduiding op maat aan te bieden aan middelbare scholieren. Met een reeks verhelderende uitlegvideo’s, gepresenteerd door getalenteerde hosts zoals Anaïs Dockx, biedt KLAAR een toegankelijke en boeiende manier om jongeren te betrekken bij de actualiteit en maatschappelijke vraagstukken te bespreken. Met het uitgebreide archief en de ondersteuning van Het Archief voor Onderwijs hebben leerkrachten een schat aan educatief materiaal tot hun beschikking. KLAAR is een waardevol hulpmiddel voor leerkrachten die hun leerlingen willen voorzien van relevante nieuwsinformatie en hen willen stimuleren om kritisch na te denken over de wereld om hen heen. Neem vandaag nog een kijkje op KLAAR en ontdek de vele mogelijkheden voor het verrijken van het onderwijs in jouw klas.